Beton Blok Makinaları ve Sınıflandırılması

Briket Makinelerinin Geçmişi

Modern beton blok imalat endüstrisinin ortaya çıkışı, kademeli bir evrimin sonucu değildir. Katı blok üreten, ayarlanan ve çıkarılan kalıplarla çeşitli blokların üretiminin gerçekleştiği bir makinenin icadıyla imalat sanayisinin ortaya çıktığı bilinir.

Masif (ahşabın kaplama ve doldurma yapılmamış en saf hali) beton bloklar ilk kez 1832’de İngiltere’de “Ranger’s Yapay Taş” versiyonunun patentini alan inşaatçı William Ranger tarafından kullanıldı. Birkaç on yıl sonra, 1860 yılında, duvar yapımında içi boş beton bloklar kullanılmaya başlandı. 1868’de Frear adında bir inşaatçı, Amerika kıtasında beton bloklar inşa eden ilk sabit tesisi kurarak üretime başladı. Ancak, ilk beton  blok üretimine referans bulunamadı. Bugün bilinen blokların görünümü (potser posaria blokların görünümü), Harmon S. Palmer’ın 1887’de “Beton Blok Kalıplama Makineleri” için ilk ABD patentini almasıyla belirlendi, ancak diğer makine türleri için başka patentler de var.

Günümüzde beton briketler, beton bloklar, yüksek kaliteleri ve ekonomik yapı malzemelerine olan talep nedeniyle tüm dünyada üretilmektedir. Farklı boyut ve şekillerde binlerce beton ünite üretmek için çeşitli hammaddeler kullanılabilir. Bu kullanımı gerçekleştiren beton briket   yapma makineleri şu şekilde sınıflandırılabilir:

1. Döşeme makineleri

Beton blok makinesi imalat çalışmasından bir görüntü
Bir Afrika ülkesi olan Zambiya’nın Lusaka şehrine gönderilen BLOCKKING-12MS Beton Blok Makinesi

Hidrolik: Beton blok üreten tekerlekli makinelerdir. Blokları beton bir zemine yerleştirirler ve ardından yeni blokların yerleştirileceği bir sonraki konuma geçerler. Bu işlem, ahşap veya çelik platformlara olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Kalıp ve piston hidrolik silindirler içerisinde hareket ederek çok daha güçlü bir blok oluşturur ve üreticinin daha az beton kullanmasına olanak tanır. Her türlü asmolen bloklar iyi kalitede üretilebildiği gibi masif tuğla ve parke taşları ile de üretilebilmektedir.

Kılavuzlar: Bunlar, blokları düşük maliyetle üreten manuel olarak yürütülen makinelerdir. Küçük ölçekli blok imalatının başlatılması için mükemmeldir. Bloklar beton bir zemin üzerine yerleştirilir ve makine operatör tarafından bir sonraki döşemeye taşınır. Bu prosedür, bir sonraki bloklar üretilmeden önce genellikle yeşil blokları ve makine platformunu hareket ettiren blok taşıma platformlarına ve manipülatörlere olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Makineye her türlü kalıp monte edilebilir.

2. Sabit makineler:

Hidrolik: Beton blok üreten sabit makinelerdir. Bloklar ahşap bir platform üzerine yerleştirildikten sonra işçiler tarafından zemine taşınır. Kalıp ve piston hidrolik silindirler içerisinde hareket eder. Her türlü içi boş blok üretilebilir.

Kılavuzlar: Bunlar, blokları düşük maliyetle üreten manuel makinelerdir. Bloklar ahşap bir platform üzerine yerleştirildikten sonra operatör tarafından zemine aktarılır. 1 veya 2 kalıplı vibratörlü manuel: 1 veya 2 kalıplı bloklar üreten manuel makinelerdir. Vibratör blokların kalitesini artırır. Bloklar ahşap bir platform üzerine yerleştirildikten sonra operatör tarafından zemine aktarılır.

3. Otomatik Sabit Tesisler:

Bu makineler toplu işleme, otomatik beton karıştırma ve presleme sistemlerine sahiptir. Blokların transferi, genellikle konveyörler aracılığıyla bir transfer sistemi ile gerçekleştirilir. Bu makinelerin verimliliği blok -briket tipine bağlı olarak 8 saatte 12.000 ile 20.000 blok arasında değişebilmektedir. İnsan çabası minimumdur. Bunlar en pahalı makinelerdir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s